DAMKÖR - Dél-Alföldi Meleg Baráti KörBELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció
Melegszervezetek és a melegmédia


Mások kulturális és érdekvédelmi havilap

www.masok.hu


Háttér Társaság a Melegekért, valamint
Meleg Háttér Információs, Lelkisegély- és Jogsegély-szolgálat

www.hatter.hu


Pride.hu - meleg, leszbikus, biszexuális és transznemű portál

www.pride.hu


Melegfesztiválok - a kezdetektől

www.melegfesztival.hu


Békés megyei melegek internetes oldala

http://gportal.hu/portal/bekesimelegek/


Na Végre! - ingyenes meleg kiadvány és internetes oldalak

www.navegre.hu


Szimpozion Baráti Társaság, MLBT Fiatalok Kulturális, Oktatási és Szabadidős Közhasznú Egyesülete és a Pocok Klub

Meleg, Leszbikus, Biszexuális és Transznemű Fiatalok Kulturális, Oktatási és Szabadidős Egyesülete. Célja az MLBT fiatalok közösségének szervezése emberi fejlődésük és jóllétük, társadalmi szerepvállalásuk érdekében.
1553 Budapest, Pf. 50.
Tel.: 30/595-81-74 (mindennap 10-20h)
E-mail: info@szimpozion.hu
Pocok Klub levelező lista: http://www.gay.hu/mailman/listinfo/pocok

www.melegvagyok.hu www.szimpozion.huRÓLUNK ÍRTÁK: cikkek és linkek az elmúlt évekből

Mások 2001. március: Két évesek lettek

Január 16-án volt két éve, hogy megalakult az elsõ és a mai napig sajnos egyetlen, bíróságon nyilvántartásba vett vidéki melegszervezet, a Dél-Alföldi Meleg Baráti Kör. A születésnapot együtt ünnepelte a DAMKÖR új vezetése és a Szegedi Egyetemi Meleg Kör.

Néhány szám életünkbõl : egyesületünket 11-en alapítottuk, ma 17 tagja van, közülük a munkában aktívan 6-8 fõ vesz részt. Mobilszámunkon, a 20/970-46-62-n az elmúlt közel három évben több száz hívást fogadtunk. Volt, aki rólunk érdeklõdött, mások információkat kértek a helyi, illetve a régióbeli ismerkedési lehetõségekrõl. S volt, aki csak beszélgetni szeretett volna – igyekeztünk meghallgatni. Ezért, illetve hogy a hívás kevesebbe kerüljön, tavaly augusztusban létrehoztuk telefonos információs és lelkisegély-szolgálatunkat ( az idén csütörtökönként hívható 20 és 22 óra között a 62/488-820-as számon ).

Az elsõ évben baráti jellegû beszélgetéseinken az egyesület tagjain kívül kb. harmincan vettek részt legalább egyszer. 2000 elsõ félévében néhány sikeres bulit rendeztünk a Csirke Bárban, összesen több mint 150-en jöttek el. Sajnos a bár tavaly végleg bezárt, mi azonban nem adtuk fel, s bízunk abban, hogy hamarosan lesz Szegeden állandó és kultúrált meleg-szórakozóhely.

A DAMKÖR-rõl érdeklõdött több mint 100 e-mail, és Budapesttõl Gyõrig közel 50-en valamelyik klubfoglalkozásunkon meg is látogattak bennünket. Nos, ha adhatunk – akár egyszer is -, örülünk; s ha valaki újra eljött közénk, bizonyára jól érezte magát.

Félretéve az elmúlt idõszak személyes ellentéteit, innen szeretnénk megköszönni mindazoknak, akik segítettek, hogy összeálljon a csapat. S minden esélyünk meg van arra, hogy még inkább ott legyünk a hazai „meleg-palettán”, mert az Egyetemi Meleg Kör ettõl az évtõl kezdve már hetente (kedden) mûködik, a résztvevõk egy része pedig nem áll meg a klubösszejöveteleknél, fontosnak tartja a civil szervezet fenntartását is!

Ha tehetünk valamit a vidéki meleg szervezõdésekért, azért, hogy más városokban is létrejöjjenek az egyetemi melegkörök, szóljatok bátran, megyünk, segítünk! Egy ember is elég, csak legyen kitartása! Miskolc, Debrecen, Pécs, Gyõr, … ?! Várunk rátok!

S ismét, mert nem gyõzzük eléggé, megköszönjük a segítséget a Másoknak, a Háttér Baráti Társaságnak, az Önazonosnak, a heteró és meleg barátainknak egyaránt, hogy segítettek! Számítunk Rátok ezután is, s találkozunk a harmadik DAMKÖR-születésnapon!

Tibor (DAMKÖR elnöke)

Mások 2001. március: Városról városra SZEGEDÚgy állunk itt, mint kisgazdák a csõd szélén – mondta az egyik fiú, amikor a harmadik kocsmába sem férünk be. Nem könnyû helyet találni huszonegynéhány embernek még hétköznap este sem Szegeden, ha az éjszakába nyúló beszélgetést egy búcsúpohárral szeretnénk megkoronázni. Végül sikerül egy hajnalig nyitva tartó biliárdterembe bezsúfolódni, és az ülés sör mellett még oldottabb hangulatban folytatódott. A szegedi Egyetemi Meleg Kört – amelynek egyik februári találkozójára kíváncsiskodtunk be – tavaly novemberben alakította meg a Dél-Alföldi Meleg Baráti Kör (DAMKÖR).

Ez az egyetlen bejegyzett vidéki meleg szervezet, amely nemrég ünnepelte a kétéves születésnapját. A DAMKÖR alapvetõen két célt tûzött maga elé. Az egyik egy lelki segélytelefon mûködtetése, ahol bárki hívhatja õket, s ahol a beszélgetés és tanácsadás mellett információkat is kaphat. Ez a telefonszolgálat a hét minden napján hívható. Csütörtökönként a 06-62-488-820-as számon este nyolc és tíz között, a többi napokon este kilenc és tizenegy óra között egy mobiltelefonon állnak képzett szakemberek a kíváncsiak és segítségre szorulók rendelkezésére (06-20-970-4662).

A másik feladat, amelyet sikeresen megvalósítottak, az egyetemi meleg és melegszimpatizáns diákok körének megszervezése.

Ez a csoport akkora népszerûség mellett mûködik, hogy a korábbi kéthetenkénti találkozást sûríteni kellett. Január második hetétõl már minden kedden összegyûlnek. Az sem ritka eset, amikor harmincan is tolonganak az Egyetemi Diákcentrum által jutányos áron nyújtott teremben. A társaság nem ragaszkodik mereven ahhoz, hogy ezeken az összejöveteleken kizárólag meleg egyetemi polgárok vehessenek részt. Volt itt már oktató, heteró hallgató, kívülrõl jött fiatal, de a korhatár sem szigorúan kötött.

Minden találkozó valamilyen program köré szervezõdik. Filmvetítés, meghívott elõadók, születésnapi, vagy farsangi bulik biztosítják a változatosságot. Ami viszont nem változik, az egymásra való odafigyelés. Ez a szó szoros értelmében vett baráti kör, ahol megkérdezik egymástól, hogy miért nem volt már két találkozón, hogy sikerültek a vizsgák, mit kapott születésnapjára. Az újonnan jöttek sem ülnek magukban, mint a befõtt. Mindenkinek lehetõsége nyílik a bemutatkozásra, senki sem távozik úgy, hogy legalább a keresztnevét ne ismernék a többiek. Újabban bevezették, hogy egy füzetbe beírja a véleményét, ha az eseményekkel vagy a társai megnyilvánulásával kapcsolatban valami közlendõje van. A füzet izgalmas olvasmány, a fiatalokra jellemzõ szókimondással, de nem bántó szándékkal született bejegyzésekbõl nyomon követhetõ, hogy mi foglalkoztatja leginkább a társaságot. A keddi szeánszok rendre a Mustra borozóban fejezõdnek be (már ha egyáltalán befér a csapat).

A szegedi Egyetemi Meleg Kör léte persze nem annyira idilli, mint elsõ látásra tûnik. Rosszindulatú áskálódások, homofób megnyilvánulások keserítik az életét. Legutóbb a Hökkentõ címû egyetemi lapban rúgott beléjük egy magát Forró-Döbör-nek nevezõ firkász egy jó nagyot.

A Meleg õszi napok címet viselõ, talán szellemesnek szánt cikk szerzõje vagy teljes értetlenséggel áll a meleg-jelenség elõtt, vagy mélységes rosszindulattal tudatosan félreértelmezi a melegek viselkedését. Elkeserítõ lenne a helyzet, ha másik szegedi lap, a Szegedi Egyetem nem kezelné teljes empátiával az ügyet.

Ez az újság rendszeresen közli olvasóival az Egyetemi Meleg Kör programjait, összejöveteleinek idõpontját és helyszínét.

A találkozó koordinátáiról érdeklõdni a telefonszolgálatnál, levélben a 6713 Szeged, Pf. : 112 címen, vagy e-mailen : damkor@freemail.hu.

A DAMKÖR eredete valahová a Csirke bár körüli idõkbe nyúlik vissza. A Csirke bár hétköznap hideg, hétvégén meleg-szórakozóhely volt Szeged belvárosában. Sajnos hamar híre ment, hogy ez egy buzi bár, s így a heteró közönség hûtlenné vált. Csupán a hétvégi forgalom, bármekkora is volt a nyüzsi, kevésnek bizonyult a fenntartására. A bár új tulajdonos kezébe került, és új profillal folytatta számunkra már érdektelen pályafutását.

Ott ismerkedett meg egymással Tibor, a DAMKÖR egyik alapítója és a mostani elnökhelyettese azzal a melegbarát asszonnyal, aki a nevét és szabadidejének egy részét adat az egyesület megalakulásához. Zsóka volt a „tyúkanyó”, akire sokszor szükség van, amikor az elsõ óvatos lépéseket tesszük meg a hivatalosan is vállalt önszervezõdés felé. Mára már Tibor magabiztos, elõadásokon, nyilvános fórumokon megjelenõ, rengeteg munkát végzõ, magát tudatosan mozgalmárnak valló meleg aktivistává „cseperedett”.

Hasonlóan a többi városhoz, Szegeden is igényli a helyi meleg közösség a nyilvános szórakozás lehetõségét. Ha nem a Csirke bár, akkor az Útkaparó csárda. Ebben a várostól meglehetõsen távol esõ étteremben rendezik újabban a szegedi bulikat, havonta két alkalommal.

Az épület elõnye, hogy szomszédságában semmi más nem található, magányosan áll az út szélén. Különösen jó idõben kellemes itt szórakozni, mert a szalmatetõvel fedett kerthelyiség megduplázza az amúgy nem túl tágas belsõ teret. A csárdát egyébként házias ízeket felvonultató konyhája miatt bulimentes idõszakban is érdemes felkeresni. A belvárosból a repülõtér felé induló távolsági autóbuszokkal lehet megközelíteni.

Szegeden a nyári idõszak a legmelegebb, nem csak meteorológiai értelemben. Az 1931 óta majd minden évben megrendezett szabadtéri játékok rengeteg látogatót vonzanak, s ez természetszerûen a város lakossága mellett a melegek létszámát is felduzzasztja.

Nyáron a Tisza bal partján fekvõ Újszeged kecsegtet napközben a legsikeresebb kalandozással. A folyó partján hosszan, egészen a Maros torkolatáig húzódik a szabad strand, nudista telepekkel tarkítva. Pontosan nehéz behatárolni, hová telepedjünk le ismerkedés reményében, ez inkább pillanatnyi helyzet és az intuíció döntse el.

A mási jól áttekinthetõ cruising-hely a Belvárosi hídtól a hajóállomásig tartó partszakasz, ahol fõleg az esti órákban érdemes sétafikálni. A város központi tere a városháza elõtti Széchenyi tér. A szép parkban jó idõ esetén reggeltõl estig hullámzik a tömeg, ez a szegediek egyik kedvenc pihenõhelye. Nem fölösleges idõtöltés üldögélni valamelyik padon, mert szinte mindig akad valami látnivaló. Ez egyben a helyi melegek legfrekventáltabb találkozóhelye is. A tér sarkán egy kis nyilvános házikó is megbúvik, de légyott lebonyolítására a szemfüles üzemeltetõ miatt nem igazén alkalmas.

A Tisza Lajos körúton a mai napig üzemel a városi gõzfürdõ. Eredeti funkcióját már csak nevében õrzi, mostanra inkább a gyógyulni vágyó sztk-beutaltak keresik fel. A hajdani elkülönített férfi-nõi gõzkamrákat vegyesen látogatható szauna váltotta fel.

Hajdani „pompájában” ragyog viszont a fõpályaudvar mellékhelyisége. Az idõ múlását csak a fülkék falát borító feliratok jelzik. Egye több mobiltelefonszám és e-mail cím kerül a régi „itt várlak fél hatkor” típusú üzenet helyére. A férfi oldal teendõit is a nõi részleget õrzõ cerbeus látja el, aki árgus szemekkel figyeli, hogy az eltávozó leperkálta-e a negyvenforintos belépti díjat.

Szeged harmadik legnagyobb vidéki városunk. Õsi városmaggal nem rendelkezik, mert az 1879-es nagy árvíz szinte teljesen elpusztította az akkor hetvenezer lakosú települést. Az egész városban összesen 265 ház vészelte át épen a katasztrófát. Legnevezetesebb látnivalója az 1805-ben elkészült és 1883-ban felújított eklektikus-neobarokk városháza és a város jelképének számító, 1930-ban átadott dóm, valamint a Pick szalámi.

Egyre több szépen kiépített sétálóutcája, terei, pezsgõ szellemi élete, látványos programjai vonzó turistacélponttá teszik. Ha egy kis déli országjárásra szánjuk el magunkat, idõzítsük az Útkaparóban rendszeresen megtartott bulik valamelyikére látogatásunkat.

Láner László
Webradio.hu: 2001 március

Velvet.hu: Magyarok és melegek 1.

Velvet.hu: Magyarok és melegek 2.Legújabb rádiós nyilatkozatunk a békéscsabai Csaba Rádióban (cikk és hanganyag) - 2007 júliusa:

http://www.csabaradio.hu/hirek.php?hir=8505Cikk és vélemények a Délmagyarország című napilapban és oldalán:

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/a_melegek_hazasodnanak/2097119/
Szeretettel fogadjuk az Ön adójának 1%-át is. Adószámunk: 1 8 4 6 4 2 8 3 - 1 - 0 6

Honlapkészítés