DAMKÖR - Dél-Alföldi Meleg Baráti KörBELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció


Amit a HIV-ről és az AIDS-ről tudnod érdemes


Becslések szerint ma a világon 40 millió HIV-fertőzött és AIDS-beteg él. 2004-ben közel 5 millióan fertőződtek meg, és 3 millióan haltak meg. A fejlődő országokban különösen nagy a járvány terjedése.

Kelet-Európában a 90-es évek közepétől egy hatalmas HIV-járvány bontakozott ki. Ennek az eredménye közel másfél millió HIV-fertőzött a térségben.


Magyarországon az első HIV-fertőzéseket 1985-ben diagnosztizálták, 2005-ig 1200 HIV-pozitív személyt szűrtek ki. Elsősorban a homoszexuális terjedés a jellemző, de az utóbbi években nőtt a heteroszexuális fertőzések aránya.


Szerinted az influenza vírusa válogat a szexuális identitás alapján? – Mert a HIV sem válogat, nem nézi, nő-e vagy férfi, öreg vagy fiatal, heteró vagy meleg...


A becsült fertőzések száma nálunk 3-4000-re tehető. 1986-ban diagnosztizálták az első AIDS-beteget, azóta a diagnózisok száma közel ötszázra nőtt. 271-en haltak meg AIDS-szövődményben.


A HIV: ez a vírus, ami által később bekövetkezik az AIDS.

A HIV-fertőzött személyek vére, ondója, hüvelyváladéka, valamint az anyatej tartalmaz annyi mennyiségű vírust, ami a fertőzéshez elegendő. Tehát például nyállal nem terjed a HIV.


A fertőzés három lehetséges útja:

1. szexuális aktussal, ha az egyik fél fertőzött,
2. vérrel vagy vérkészítményekkel (például vérátömlesztéssel azokban az országokban, ahol nem ellenőrzöttek a vérkészítmények, közös injekciós tűvel, nem sterilizált tetováló eszközökkel),
3. vertikális transzmisszióval: HIV-fertőzött anyáról a terhesség alatt, szülés közben vagy szoptatáskor gyermekére átterjedhet a vírus.A biztonságosABB szexrőlEz azt jelenti, hogy megakadályozzuk, hogy más spermája, hüvelyváladéka vagy vére a véráramunkba kerüljön.


Orális szex


Nyaláskor, ha nincs jelen vér (például menstruációs vér, aranyér, véres széklet, stb. miatt) kicsi a HIV-vel való megfertőződés esélye. A fertőzött emberek hüvelyváladékában jelen van a HIV. Más betegségek, mint a szalmonella, hepatitisz és egyes élősködők a hüvely vagy a végbél ingerlésekor átkerülhetnek a testedbe.

Szopásnál te választod meg, mekkora kockázatot vállalsz. A legbiztonságosabb, ha gumit használsz, ami lehet ízesített (sokan nem szeretik a gumi ízét, hát válassz gyümölcsöset vagy más ízűt). Viszont ne feledd: ízesített gumit csak orális szexhez szabad használni!

Ne engedd, hogy a partnered a szádba élvezzen! Az előváladékban is található HIV, ha a partnered fertőzött.Közösülés


Akár hüvelyen, akár végbélen keresztül (anális szex) történik, nagyon fontos a védekezés. Soha ne dugj gumi nélkül, soha ne hagyd, hogy gumi nélkül megdugjanak!

A hüvelyed és a végbeled nyálkahártyája eléggé sérülékeny, az apró, észrevehetetlen sebeken keresztül könnyen bejuthat a partnered spermája vagy vére a véredbe. A makkon lévő bőr is könnyen sérülhet. Tehát érintkezhet a hüvelyváladéka vagy vére a te véreddel, és átkerülhet a testedbe a HIV.

Ha gumit használunk, terhességtől sem kell tartani.

A gumi megvéd más szexuális úton terjedő bajoktól is, mint a tripper, hepatitisz, herpesz, szifilisz.A gumióvszer

* Csak olyan gumit vegyél, melyen szerepel a gyártási és a lejárati időpont.
* Csak vizes alapú síkosítót használj a gumihoz.Így használd a gumit (tisztálkodás után):

1. Nyisd ki a csomagot, és tedd a gumit a teljesen merev hímvessződ végére. A nyitáshoz ollót, éles eszközt ne használj. Ügyelj arra, hogy körmöd vagy tárgy ne sértse meg a gumit.
2. A gumi elkeskenyedő végéből szorítsd ki a levegőt, hogy a spermád oda folyhasson ki. Ne maradjon alatta levegő! Ha nincs külön spermatartó része a guminak, hagyj másfél centi helyet a spermádnak.
3. Tekerd le a gumit végig a hímvessződön, egész a farkad tövéig, és kenj rá vizes alapú síkosítót. Anális közösülésnél kenj egy adag síkosítót a partnered végbélnyílásához is.
4. Használat közben rendszeresen ellenőrizd a gumi épségét.
5. Mikor kihúzod a hímvessződet a partnered nemi szervéből vagy fenekéből, fogd meg a gumit a farkad tövénél, nehogy lecsússzon.
6. A gumit a szemetesbe dobd, a WC eldugulhat tőle. Moss kezet, és mosd meg a farkad. A partnered is mosakodjon meg.
7. Egy gumit csak egyszer használj. Minden aktushoz húzz új gumit!Gyakorold otthon a gumi felrakását egész addig, amíg sötétben is megy. Próbálj ki különböző fajtákat, amíg nem találod meg a legjobbat.


A tesztekről röviden

A ma Magyarországon forgalomban lévő HIV-tesztek a 8 héttel korábbi állapotot mutatják ki. Vagyis ha június elsején elmész HIV-vizsgálatra, megtudod, hogy április elsején HIV-negatív voltál-e. Ha május elsején volt egy nem biztonságos szexuális kapcsolatod valakivel, és megfertőződtél, azt a teszt nem mutatja ki.

Ez azért van, mert a vizsgálat nem a vírust, hanem a testedben a vírus leküzdésére termelődő ellenanyagokat mutatja ki, és ezekből 8 hét után termelődik annyi, amennyit már kimutat a teszt. Tehát a tesztek „vakok” a tesztet megelőző 8 hétre.

Hamis az az információ, hogy a véradásnál jobb tesztet használnak, és már a szexuális együttlét másnapján kiderül, hogy valaki HIV-pozitív-e.Szexuális úton terjedő fertőzések

Védekezés nélküli szexnél számos gombás, bakteriális és vírusos betegség beszerezhető. Ezek szerencsére gyógyíthatóak, de nagyon megkeseríthetik napjaidat.

Gyógyításuk nem ad védettséget: védekezés nélküli szexnél újra és újra elkaphatók. Mint minden betegségnek, ezeknek is van lappangási idejük: néhány naptól akár hetekig is eltarthat az első tünet megjelenéséig. Ebben a szakaszban semmi nem utal még a fertőzésre, de a lappangási időszakban is fertőzhet! A tünetek megjelenésekor sokan elkövetik azt a hibát, hogy arra várnak, hátha elmúlik magától. Ez nagy hiba: fordulj azonnal szakemberhez, ha rendellenességet észlelsz magadon!

Néhány fontos tudnivaló a leggyakoribb szexuális úton terjedő betegségekről:


* Gonorrhea (más néven tripper vagy kankó): baktérium okozza. Lappangási ideje 2-10 nap. A húgycsőből sárgás-zöldes genny ürül, a vizelés fájdalmas, égető érzéssel jár. Már a nyálkahártyák érintésével is fertőz, és ott okoz tüneteket, amely területeket érint. Ha leszopsz egy tripperrel fertőzött péniszt, akkor a torkod, ha megdugnak, akkor a hüvelyed, illetve a végbeled lesz fertőzött. A hüvelyben, végbélben, torokban gyakran nem jelentkeznek tünetek hosszú ideig. Ilyenkor a partner(ek) megfertőzése figyelmeztet téged arra, hogy beteg vagy! Vizsgálata torokból, végbélből, hüvelyből, húgycsőből vett nyálkamintával történik. Ha feltehetően a feneked fertőződött anális szex során, figyelmeztesd erre az orvost, hogy ne a húgycsövedből vegyen nyálkát! Gyógyítása egyszerű, de a fertőzés keltette gyulladás járhat olyan hegesedésekkel, amely terméketlenséget, vizelést nehezítő húgycsőszűkületet vagy a szem fertőzésekor látásromlást okozhat. Közösüléssel, orális szexszel, de még csókolózással is átadható. Ha nem kezelik, a vérárammal szétterjed, és súlyos izületi elváltozásokat okozhat. Ha trippered van, vagy erre gyanakszol, ügyelj arra, hogy a partnered szemébe soha ne kerüljön sperma!* Chlamydia: az egyik leggyakoribb szexuális úton is terjedő fertőzés. Nemcsak a beteg ember fertőz, hanem a váladéka is. Egy vírusszerűen viselkedő baktérium okozza. A sejtekben szaporodik, és háromhetes érési idő után széttépi a sejtfalat, újabb gazdasejteket keresve magának. Gyakran tünetmentes (nőknél (80%-ban, férfiaknál 50%-ban), de hüvelyfolyás, vizelési panaszok, a húgycső fehér váladékozása, herefájdalom, vérzéses panaszok figyelmeztethetnek rá. Vizsgálata kenetből vagy vizeletből tenyésztéssel történik. Ezt is antibiotikummal kezelik. Gyógyszertárban vehetünk gyorstesztet is. Érdemes megtudnunk, nincs-e chlamydiánk, mert súlyos szövődményeket okozhat. Az óvszer helyes használattal a chlamydiától is megvéd.* Trichomonas: a leggyakrabban szexuális úton fertőz ez az egysejtű parazita, amely a hüvely sárgás-zöldes, habzó váladékozását, a bőr viszketését okozhatja, azonban ez a fertőzés akár más nedves törülközőjéről vagy a WC-deszkáról is beszerezhető.* Szifilisz (vérbaj, lues): baktérium okozta nagyon komoly betegség. Ha nem kezelik, akár halálos is lehet! Vérmintával derítik ki. A betegség lefolyásának 3 szakasza van:

1. Az első tünetek a fertőzés helyén (pénisz, hüvely, végbél, száj) jelennek meg 10-90 nap elteltével. Ezek fájdalmatlan fekélyek és általában a környéki nyirokcsomó fájdalmatlan duzzanata kíséri. Ezek 1-5 hét múlva maguktól heggel gyógyulni látszanak, és egy hosszabb, tünetmentes időszak következik (akár 6-8 hónap is lehet!). A beteg ez alatt végig fertőz!
2. Erre a szakaszra a testszerte megjelenő kiütések, fekélyek, láz, hajhullás, általános nyirokcsomó duzzanat figyelmeztet. Ebben a szakaszban is mindvégig fertőz a beteg, azonban az első és a második szakaszban még sikeresen gyógyítható a szifilisz.
3. Ekkor a fertőzés már nem gyógyítható. A belső szerveken fekélyek és gummák jelennek meg, szív- és érrendszeri panaszok, a csontrendszer elváltozásai, agykárosodás, vakság előzi meg a halált. A szifilisz és a HIV egyidejű beszerzése akkora bomba a szervezetnek, amely mindkét fertőzés előrehaladását jelentősen felgyorsítja!* Genitális herpesz: vírus okozza, amit kezelni lehet, de gyógyítani nem. Aki megfertőződik, számíthat rá, hogy évente 3-4 alkalommal, de akár havonta is kiújulhat a herpesze. Lappangási ideje 3-10 nap. Először égő, fájdalmas kis hólyagocskák jelennek meg a hímvesszőn, a hüvelyben vagy a végbélben, ezek hegesednek, és 2-4 hét alatt gyógyulnak. A fertőzés megkeseríti a fertőzött életét, és nagyságrendekkel növeli a HIV-vel való fertőződés veszélyét.* Condyloma (hegyesfüggöly, kakastaréj): vírus okozta szemölcsök, amelyek jellemzően a nemi szerveken a nyálkahártya – bőr találkozási felületén jelennek meg (fityma, szeméremajkak, végbélnyílás). Kezeletlenül nagyra nőnek, elszaporodnak, karfiol-szerű bőrkinövésekké válnak. A végbélben, hüvelyben is megtelepedhetnek. Kezelése ecseteléssel, elhanyagolt, előrehaladott állapotban sebészi beavatkozással történik. Lappangása egy hónaptól egy év lehet.* Hepatitis B vírus: szexuális úton is fertőz (a fertőzöttek mintegy 40%-a így kapta el). Mivel a májban, csontvelőben, fehérvérsejtekben, érfalban szaporodik, elsősorban vérrel, vagy vért tartalmazó testnedvekkel vihető át (pl. ondó, hüvelyváladék). Az intravénás drogozók közös tűi, vagy a nem megfelelően sterilizált tetováló eszközök, piercing egyaránt rizikósak. A Hepatitis B vírus veszélyes májgyulladást okoz, amely a májszövet pusztulását idézi elő. A máj fontos szervünk, károsodása működési zavarokhoz, akár halálhoz is vezethet. Láz, hasi fájdalmak, sárguló szem és bőr, sötétedő vizelet utal rá. A heveny gyulladás néha enyhe lefolyású, de akár halálos is lehet. Gyógyulása hosszú idejű (kb. fél év): az ágynyugalommal, vitaminokkal, kalóriadús ételekkel felturbózott szervezetre bízott. A heveny gyulladás megszűnte után, ha a vírus nem ürül ki a szervezetből, a fertőzött vírushordozóvá válik. A felnőttkori Hepatitis B vírussal való fertőzéskor az évek előrehaladtával a fertőzöttek 5-10%-ánál okoz idült májgyulladást, májzsugort, májrákot. (A gyerekkorban szerzett Hepatitis B vírussal való fertőzéskor ez 90%). Lappangási ideje 40-180 nap közötti. Van ellene védőoltás, érdemes beadatni! (Ez 3 oltásból áll: a 0., az 1. és a 6. hónapban beadott oltás nagyjából 5 évre védetté tesz.)* Hepatitis C vírus: csak 1989-ben fedezték fel ezt a kórokozót. Becslések szerint hazánkban kb. 100 ezer Hepatitis C vírushordozó van. Vérrel terjed, a szexuális aktus során való fertőződés nagyon ritka. (A testnedvek közül csak a vér tartalmaz Hepatitis C vírust, ezért menstruáció idején nem javasolt a szex.) Ma már transzfúziós fertőzés nem fordul elő, mert a 90-es évek közepétől kiszűrik a Hepatitis C vírusadókat. Veszélyt a rosszul fertőtlenített tetováló tűk, az intravénás droghasználók közös tűi jelentenek. A közös borotva használatát továbbra is kerüljük! A fertőzöttek nagyjából negyede magától meggyógyul 3-4 hónap alatt, de a többség vírushordozó marad, és alattomos, krónikus májbetegség alakul ki náluk.* Apró élősködők, lapostetű, rüh: ezek az élősködők a vérszívásuk során ejtett sebekkel okoznak veszélyt, valamint a viszketés kiváltotta vakarózással felsértett hámfelülettel. Igen szapora állat a tetű, a szőrszálak tövére rakott sertékből napok alatt felnő az új nemzedék, és lelkesen szaporodik tovább. Az ágyék és a hónaljszőrzetben, esetleg ha minden hely elkelt, a szempillákon is jól érzi magát. A szőrzet eltávolítása kisebbíti a veszélyt, tetűirtó szerekkel, a ruhák, ágyneműk, törölközők kifőzésével, forró vasalásával, nem kis munkával megszabadulhatunk tőlük. A rüh technikásabb, mert a hámrétegbe befúrva magát táplálkozik és szaporodik. Nagyon könnyű megszerezni, és nem nagy kunszt megszabadulni tőlük. Ha nem vagyunk szégyenlősek, és látható fényben kerül sor orális szexre, érdemes körülnézni. Egy-két óra elég ahhoz, hogy megszabaduljunk tőlük. Szomorú, hogy mégis jobban irtózik mindenki, mint az ezerszeresen nagyobb veszélyt jelentő vírusos és bakteriális fertőzésektől.Természetesen nem az a megoldás, hogy leszokunk a szexről.A tetű és a rüh kivételével a gumióvszer helyes használattal mindentől sikeresen megvéd. Ha ezt megtetézzük ismeretekkel: mit, hogyan lehet elkapni, és hogyan lehet elkerülni, akkor élhetünk élvezetes, biztonságos szexuális életet.

Ha pedig pechünk volt, tanuljunk belőle, és örüljük, hogy megúsztuk egy kisebb, gyógyítható bajjal.

Sokan követik el azt a hibát, hogy ha negatív eredményt kapnak egy szűrésen, utána bátran belevetik magukat a védekezés nélküli, felelőtlen szexuális életbe. Ha negatív az eredményünk, akkor is figyeljünk a védekezés fontosságára!Sose fogjunk öngyógyításba! Fertőzés esetén azonnal irány a szakorvos!
HIV/AIDS szűrőhelyekA dél-alföldi régióban a megyei ÁNTSz-t kell felkeresni, illetve a területileg illetékes bőr- és nemibeteg gondozó intézetet. TB-kártya szükséges, a szűrés ingyenes.
Budapesten:AATSz (anonim szűrőállomás)

Budapest XI. kerület Karolina út 35./B

Telefon: (06-1) 466-92-83

Rendelési idő: hétfő, szerda, csütörtök: 17.00 – 20.00, kedd, péntek: 9.00-12.00


Józsefvárosi Egészségügyi Szolgálat – Tanácsadó Iroda

Budapest VIII. kerület József u. 46. (a Baross utcai villamosmegállónál)

Telefon: (06-1) 303-44-90

Rendelési idő: munkanapokon 09.30 – 14.30

HIV-szűrés mellett hepatitisz B, C és szifilisz vizsgálatot is végeznek.

Költsége: 2500 Ft/szűrés. Amennyiben mind a négy szűrést egyszerre kéred, úgy 7.000 Ft. Eredmény 10 nap múlva.


Semmelweis Egyetem Bőrgyógyászati Klinika

Budapest VIII. kerület Mária u. 41. magasföldszint (vérvétel)

Telefon: (06-1) 266-04-65 (gondozás), 338-24-19

Rendelési idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 12.00

Eredmény 10 napon belül. a szűrés ingyenes és anonim. Hivatalos ügyekhez (vízum, letelepedés, stb.) 4.000 Ft.

Egyéb nemi úton terjedő betegségeket is szűrnek.


Szent László Kórház – Központi Ambulancia / Recepció

Budapest IX. kerület Gyáli út 5-7.

Telefon: (06-1) 215-02-19 / 8828-as mellék, 455-82-28

Rendelési idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 14.00

3.000 Ft egy szűrés. Telefonon kell időpontot kérni. TB-kártya szükséges!Szent Sebestyén ’97 KFT. (anonim)

Budapest VI. kerület Podmaniczky u. 27. fsz. 10.

Telefon: (06-1) 302-75-72

Rendelési idő: szerda 19.00 – 21.00

Eredmény egy hét múlva. 500 Ft költségtérítést kérnek.


HIV/AIDS telefonszolgálatokA DAMKÖR Telefonszolgálat képzett operátorral beszélgethetsz, felteheted kérdéseidet, bizalommal fordulhatsz hozzánk, ha információra van szükséged, ha egy megértő hangra vágysz.


Naponta 21 és 23 óra között fogadunk hívásokat a

(20) 970-4662 mobilszámon.

E-mail: damkor@vipmail.hu.
További telefonszolgálatok:AATSz – Budapest
Telefon: (06-1) 466-92-83

Hétfőn, szerdán, csütörtökön 17.00 – 20.00, kedden, pénteken: 9.00 – 12.00


Kálvária Közösen az AIDS Ellen Alapítvány, Kiskunhalas

Telefon: 06-77 / 421-004 (keddenként 19.00 – 21.00)

(20) 918-36-26

(20) 362-20-68 minden nap 8.00 – 21.00


Meleg Háttér Információs és Lelkisegély-szolgálat

Telefon: (06-1) 329-33-80, 06-80 / 505-605 naponta 18.00 – 23.00


PLUSS, a Magyarországi HIV-Pozitívokat Segítő Egyesület

Budapest IX. kerület Gyáli út 5-7. 22. épület földszintje
Telefon: (06-1) 455-81-93

E-mail: plusshiv@eqnet.hu, honlap: www.pluss-hiv.hu

Személyes tanácsadás szerdán 10 és 12 között.


Semmelweis Egyetem Bőrgyógyászati Klinika

Segélytelefon: (06-1) 338-24-19 vagy 266-04-65 (gondozás)

Hívható hétfőtől péntekig 8.00 – 15.00.

(A szűrőhelyeket, elérhetőségeket, árakat rendszeresen ellenőrizzük, ha eltérő információt észlelsz, kérjük, értesítsél bennünket.)Tájékoztatónk a Háttér Társaság a Melegekért kiadványai segítségével készült. Köszönjük!
Szeretettel fogadjuk az Ön adójának 1%-át is. Adószámunk: 1 8 4 6 4 2 8 3 - 1 - 0 6

Honlapkészítés